English version here

Københavns Fødevarefællesskab, KBHFF, er en medlemsejet og -drevet indkøbsforening i København, der fokuserer på at tilbyde velsmagende, økologiske/biodynamiske og lokalt producerede fødevarer. For os er “forbrugerindflydelse” ikke blot muligheden for at kunne vælge mellem forskellige produkter. I fødevarefællesskabet er kunderne både medlemmer, 'medarbejdere' og medejere. Derfor arrangeres der også jævnligt fællesspisninger, workshops, avlermøder og gårdture, så medlemmer kan lære hinanden, vores avlere og vores grøntsager bedre at kende.

Vi har eksisteret siden 2008, og har flere loalafdelinger fordelt i København se vores lokationer her. Du kan tilmelde dig her

Hos Københavns Fødevarefællesskab:
-handler vi direkte med små jordbrug gennem en tæt, tillidsbaseret kontakt. På den måde er vi med til at give idealistiske avlere en reel forretning, styrke en lokal økonomi på landet og sammenhængskraften mellem land og by.

-går vi foran og sætter nye standarder for bæredygtighed og økologi ved at købe fra producenter, som gør en ekstra indsats i forhold til jordens frugtbarhed, miljø, klima og biodiversitet.

-arbejder vi på konkrete løsningsmodeller for en lokalforankret madkultur, hvor kvalitet, friskhed, sæson og fællesskab er omdrejningspunkterne. Det gør vi ved kun at handle med lokale jordbrug, afholde fællesspisninger, oplæg og workshops mm.

-undgår vi madspild i marken ved at aftage varer, som ikke passer til butikskædernes standardkrav og i butikken ved primært at indkøbe varer, som er forudbestilt af vore medlemmer. Har vi alligevel overskud donerer vi det til forskellige formål.

-minimerer brugen af engangsemballage ved at modtage grønt og frugt i returkasser og pakke grøntsagerne i stofposer.

-er vi en mangfoldig forening med med flad struktur, hvor medlemmer kan bidrage på mange forskellige måder og planer. Med andre ord er vi civilsamfund og frivilligengagement i praksis.

- vi handler kun på vegne af vores medlemmer og ikke på vegne af en profitsøgende industri. Ethvert overskud i foreningen går derfor til lavere fødevarepriser og udvikling af foreningen. Denne fælles indsats gør det muligt at holde priser, der gør, at flere kan have råd til at købe økologisk.

   

Nedenfor kan du høre Jonathan fortælle mere om Københavns Fødevarefællesskab:

   

Grundprincipper

Foreningen har 10 grundprincipper som kan læses her

Historie

I december 2007 stødte Morten Dall på en artikel i Samvirke om Park Slope Food Coop, et amerikansk fødevarefællesskab. Året efter, i 2008, besøgte Morten Park Slope Food Coop i New York og lod sig inspirere af deres initiativ. Senere samme år samlede Morten en gruppe entusiaster, der delte hans vision. De afholdt et opstartsmøde på Frederiksberg Bibliotek med henblik på at diskutere mulighederne for at starte et lignende projekt. Det resulterede i, at Foreningen Københavns Fødevarefællesskab officielt blev etableret den 24. april 2008 under dens stiftende generalforsamling.

Se KBHFF tidslinje her